1975 - Înființare

FEPER S.A. sub denumirea de Intreprinderea de Echipamente Periferice – IEPER si-a inceput activitatea in anul 1975, ca intreprindere de stat cu profil de echipamente periferice pentru tehnica de calcul.

Intreprinderea de Echipamente Periferice a fost infiintata ca fabrica specializata in producerea de echipamente periferice pentru tehnica de calcul in vederea informatizarii economiei nationale si ca principal furnizor de subansambluri metalice pentru RCD – firma mixta romano-americana.

Dintre primele produse realizate in perioada 1975 – 1980, se pot aminti:

 • Display-ul α numeric DAF 1001;
 • Perforatoarele de banda P15;
 • Tastaturile operative T 10;
 • Unitatile de banda magnetica UBM 75.

1980

Incepand cu anul 1980 s-a urmarit stimularea talentelor creative prin dezvoltarea colectivelor de proiectare, concomitent cu extinderea dotarilor tehnologice de varf adecvate profilului ceea ce a condus la reducerea timpului de punere in fabricatie a produselor. Firma a realizat produse proprii – prin conceptie si executie mecanica si electronica – atat din gama echipamentelor periferice pentru tehnica de calcul, cat si a calculatoarelor. FEPER S.A. a devenit astfel una dintre firmele de marca ale industriei tehnicii de calcul romanesti, nume recunoscut atât in tara, cât si in spatiul blocului estic patronat de CAER.

Produsele FEPER S.A. realizate in anii `80 au facut parte din urmatoarele game:

 • Unitati floppy disc cu o evolutie tehnologica de la 8″, 5″ la 3,5”;
 • Imprimante matriciale α numerice si grafice;
 • Dispaly-uri α numerice si grafice;
 • Unitati de banda magnetica;
 • Monitoare si tastaturi α numerice;
 • Plottere alb/negru si color;
 • Calculatoare personale;
 • Reclame dinamice cu LED-uri;
 • Terminale de prelucrare date.

Calitatea produselor proprii a condus la incheierea unor contracte de furnizare in piata CAER si China. Astfel, FEPER S.A. a exportat imprimante IGRAF in Polonia si RDG , display-uri DAF 2010 in China, plottere in Cehia, URSS, RDG.

1990

Dupa anul 1990, datorita schimbarilor politice si economice la nivel european si ca urmare a deschiderii Romaniei catre pietele de varf ale electronicii si tehnicii de calcul, fabricile romanesti din domeniu au fost nevoite sa-si reprofileze productia.

1991

La 4 martie 1991, firma noastra s-a transformat in S.C. FEPER S.A., societate comerciala pe actiuni, cu capital integral apartinand statului.

Sub noua forma juridica, firma si-a schimbat gama de produse, incercand sa se adapteze schimbarilor severe survenite in contextul industriei autohtone.

...până în 1998

Pana in anul 1998, intr-o incercare de a-si gasi locul pe piata, firma a abordat mai multe game de produse, a fabricat si comercializat:
 • Echipamente electronice: cutter-plottere, alarme auto si de incinta, reclame luminoase REDIT si reclame dinamice;
 • Produse electrotehnice: aparate de incalzire tip radiatoare, sobe si semineuri electrice, aeroterme electrice, corpuri de iluminat cu halogen;
 • Utilaje agricole pentru micii fermieri.

1998

Incepand cu anul 1998, capitalul majoritar a devenit privat, in momentul in care S.C. FEPER S.A a intrat in portofoliul Societatii de Investitii Financiare Transilvania, care este si acum actionarul principal al firmei. In aceasta noua structura, FEPER S.A. a implementat cele mai noi concepte in tehnologiile de fabricatie si dispune acum de masini unelte specifice care au o mare flexibilitate in procesele de prelucrare a tablelor.

Modern utilata, dotata cu echipamente performante cu comanda numerica, utilizand softuri industriale si dispunand de o echipa de specialisti de inalta calificare, capacitatea de productie “Confectii metalice fine” din cadrul FEPER SA, poate realiza diferite piese si subansambluri mecanice din tabla otel, din otel inox sau aliaje pe baza de otel, otel inox si aluminiu – executate pe baza de comenzi, cu proiecte proprii sau cu proiecte sau mostre puse la dispozitie de beneficiari, precum si rack-uri, cabinete in sistem 19″ si 21″ pentru tehnica de calcul si telecomunicatii.

2006

Incepand cu anul 2006, evolutia de conceptie tehnologica, de planificare si organizare a activitatii si, nu in ultimul rand, implementarea unui Sistem al Calitatii ISO 9001 au determinat ca firma noastra sa incheie si sa deruleze diverse contracte pe pietele externe din Germania, Elvetia, Mexic, Franta etc.

2020

Buzatu Florin Danuț, Director General – Membru Consiliul de Administrație

FEPER S.A.

Urmare unei strategii manageriale pe termen mediu si lung, societatea si-a diversificat activitatea abordand si piata turismului prin achizitionarea a doua hoteluri in Predeal si Ploiesti. Astfel activitatea FEPER S.A. se desfasoara pe trei directii:

Centru de afaceri

Centru de producție

Centru de turism